06 - 282 591 32 info@sip-jantuin.nl

Vormsnoei bij bomen

Het is belangrijk de totale vorm van een boom goed in de gaten te houden terwijl u snoeit. Als u dat alleen doet, blijft u heen en weer lopen om het effect te beoordelen. Het is veel makkelijker dat met z’n tweeën te doen: de een snoeit en de ander bekijkt van een afstand het effect en geeft aanwijzingen om het snoeien makkelijker te maken.

Zware takken

Traditioneel wordt er ’s winters veel aan corrigerende vormsnoei gedaan. Ook worden dan vaak zware takken weggezaagd. Doe dat zo dat er geen bast kan losscheuren van de boom. Dat kan door in twee fases te zagen. Eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam inzagen en daarna iets verder van de stam de tak van bovenaf doorzagen. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit die kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter is het aan te raden de wond met wondbalsem af te dekken.

 

Uitzondering: liguster snoeien

Een ligusterhaag die veel te omvangrijk en van onderen kaal is geworden, kunt u ook nu nog zwaar snoeien. Uiteraard ziet hij er dan een aantal maanden lang niet uit, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen.